Logo_images

Ontlasting geeft mogelijke aanwijzingen of een persoon aan darmkanker lijdt. De Maag Lever Darm Stichting is daarom een nieuwe campagne genaamd 'Je poep wil je wat vertellen' begonnen. Door aandacht te schenken aan hoe ontlasting gecheckt kan worden en herkenbare klachten op een rijtje te zetten wil de Stichting meer bekendheid over darmkanker creëren. Dit meldt de Maag Lever Darm Stichting op haar website. 

Door regelmatig een kritische blik in het toilet te werpen, kan een hoop ellende voorkomen worden. Een andere kleur of vorm van je ontlasting, of een verandering in je ontlastingspatroon kan betekenen dat er iets niet helemaal goed is. Het regelmatig analyseren van ontlasting vergroot dan ook de kans dat darmkanker in een vroeg stadium gediagnosticeerd wordt. 
 
In het kader van de campagne is de online poepwijzer gelanceerd; een tool waarbij iedereen kan controleren of zijn of haar ontlasting in orde is of dat een bezoekje aan de huisarts verstandig is. Daarnaast wordt er op ludieke wijze geprobeerd het praten over poep uit de taboesfeer te halen. 
 
De campagne is in het leven geroepen omdat ruim 50 procent van de Nederlanders de klachten van darmkanker niet kent en ook niet controleert, dat bleek uit recent onderzoek van TNS Nipo. Door de kennis over darmkanker te vergroten hoopt de Stichting meer vroegtijdige diagnoses te stimuleren. Een op de twintig Nederlanders krijgt darmkanker. 
 
De poepwijzer is te vinden op www.jepoep.nl
© Nationale Zorggids