Normal_images__4_

Chemotherapie is niet nodig voor een selecte groep borstkankerpatiënten waarbij operatief een tumor verwijderd is. Onderzoek in het AVL toont aan dat de MammaPrint test goed kan voorspellen of de patiënten uitzaaiingen krijgen of niet.100 vrouwen die eigenlijk in aanmerking kwamen voor chemotherapie zagen hier van af en zijn 5 jaar later allemaal nog uitzaaiingenvrij. Dit meldt De Gelderlander. 

Chemotherapie is dus niet noodzakelijk als uit de MammaPrint test blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is. Tijdens de moleculaire test wordt in tumorweefsel gezocht naar 70 genen die gerelateerd zijn aan kanker. Aan de hand daarvan wordt het risico op uitzaaiingen vastgesteld. 
 
Momenteel wordt er na een operatie vaak chemotherapie gegeven. Eventueel uitgezaaide kankercellen worden dan via de bloedbaan in het lichaam opgespoord en vernietigd. Echter, chemotherapie is erg ingrijpend, aldus arts-onderzoeker Caroline Drukker van Antoni van Leeuwenhoek. “Hoe minder vaak we onnodige chemo moeten geven, hoe beter,” vindt Drukker. “Want chemo kan heel wat heftige bijwerkingen hebben.''
 
Het AVL voerde de studie uit onder 200 vrouwen waarbij de helft volgens de gangbare protocollen in aanmerking kwamen voor chemotherapie. Alle vrouwen hadden volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen. De 100 vrouwen die wel de chemotherapie zouden hebben gehad na 5 jaar allemaal nog geen uitzaaiingen. 
 
© Nationale Zorggids