Normal_face-76561_640
De financiële afdelingen van zorginstellingen zien het somber in voor de komende 12 maanden. Financials verwachten een waardevermindering van 350 miljoen euro als gevolg van een verslechtering van hun vastgoedpositie. De GGz ziet het het somberste in: er wordt geen enkele groei in de omzet verwacht. Dit meldt Skipr.
 
Dit zijn de uitkomsten van de Financiële Zorgthermometer, een nieuw onderzoek van de instellingen Head en Finance Ideas. De 170 financiële medewerkers die meededen aan het onderzoek gaven aan een afboeking op het vastgoed te verwachten. Deze post gaat steeds zwaarder op de balans  drukken doordat wonen en zorg gescheiden worden en door een lagere bezetting en lagere tarieven. Uit de zorgthermometer blijkt dat er een waardevermindering van 12 procent verwacht wordt in de vastgoedpositie van zorginstellingen. Dat is een waardevermindering van 350 miljoen euro. 
 
De deelnemers gaven daarnaast aan een dalende reële omzet voor 2014 te verwachten. Dit zou onder meer komen door hogere administratieve lasten en hogere rentes. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over de veranderende financiering en stellen de kredietverstrekkers zich strenger op. 
 
In de GGz verwacht geen enkele instelling een groei in de omzet. Dit is onder meer omdat de GGz nog kampt met een extra probleem. Door de slome besluitvorming over de basis-GGz is de declaratiesoftware pas laat gereed. Daardoor kunnen instellingen alle behandelingen die na 1 januari 2014 gestart zijn niet declareren. Hoewel de GGz een voorschot van de verzekeraars heeft gekregen om deze kosten te dekken, geeft 36 procent van de financials uit de GGz aan dat dit bedrag ontoereikend is. 
 
© Nationale Zorggids