Normal_endotracheal_tube_inserted

Intensive care-patiënten die langdurig aan de beademing liggen kunnen een nieuwe stem krijgen. Onderzoekers ontdekten dat het mogelijk is voor de patiënten om te praten via een elektronisch apparaatje. Wanneer patiënten aan de beademing liggen wordt praten onmogelijk gemaakt door de plastic buis in de luchtpijp. Dit meldt NU.nl.

2 onderzoekers van het VUmc ontdekten dat de electrolarynx werkt voor patiënten die aan de beademing liggen. Het apparaatje werd al gebruikt door patiënten die als gevolg van het verlies van hun strottenhoofd hun stem kwijt waren. De electrolarynx zet de bewegingen van tong, lippen en tanden om in geluid. 
 
IC-patiënten raken vaak gefrustreerd over het kwijtraken van de controle wanneer ze niet meer kunnen communiceren. Aldus arts-onderzoeker Armand Girbes is een apparaatje als de electrolarynx, waarmee gepraat kan worden, een enorme uitkomst voor hen. ''Denk aan een patiënt die tevergeefs probeert duidelijk te maken dat hij jeuk heeft aan het linkerbeen, en de verpleegster maar vragen 'heeft u dorst, heeft u pijn?” 
 
De electrolarynx moet nog verder aangepast worden voor gebruik op de intensive care. Ook worden nog andere elektronische middelen onderzocht waarmee de patiënten mogelijk kunnen communiceren.
 
© Nationale Zorggids