Logo_ro_zn_logo_homepage

(Novum) - Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) krijgt nieuwe taken en een nieuwe naam. Vanaf dinsdag heet het CVZ Zorginstituut Nederland. De naamswijziging was nodig omdat het instituut nieuwe functies aan het takenpakket krijgt toegevoegd.

Zorginstituut Nederland heeft vanaf dinsdag de taak om advies te geven aan het ministerie van Volksgezondheid over innovatie en vernieuwingen in de zorg. Ook moet het instituut de zorgkwaliteit gaan stimuleren en verzekerden informeren over die kwaliteit.

Net als het CVZ moet Zorginstituut Nederland ervoor zorgen dat zorg toegankelijk en betaalbaar blijft in basispakketten van verzekeraars. Ook blijft het instituut regelingen voor wanbetalers en onverzekerden uitvoeren. Als iemand structureel geen premie betaalt, wordt hij door de verzekeraar aangemeld bij Zorginstituut Nederland. Die instantie neemt dan de incasso over van de zorgverzekeraar.

Eind vorig jaar besloot de overheid dat taken op het gebied van zorgkwaliteit onder één instantie moeten vallen om toezicht op de verbetering van kwaliteit in de zorg efficiënter te maken.