Normal_bread-177155_640

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is deze week begonnen met het serveren van speciaal gemaakte broden die patiënten met geen of minder smaak kunnen proeven. Medicijngebruik en chemokuren tasten de smaak van oncologische patiënten aan waardoor brood al zijn smaak verliest. Het project smaaksturing geeft hen broden die wel smaken. Dit meldt het Ikazia Ziekenhuis.

Deskundige smaaksturing Michael van 't Hoff heeft de speciale broden samen met het Vlaamsch Broodhuys ontwikkeld. Juist voor patiënten die geen of minder smaak hebben zijn de nieuwe broden smaakvol. Er zijn drie verschillende broden ontwikkeld, elk met het doel om patiënten weer te laten genieten van hun maaltijd. 
 
Riet den Hartigh-van Bellen: “Ik had al meer dan drie weken geen brood gegeten, omdat er geen smaak aan zat. Maar dit brood is echt een openbaring. Heel lekker en smaakvol.”
 
Zowel bij de broodmaaltijden als bij de warme maaltijden besteed het Ikazia in het project smaaksturing aandacht aan patiënten met geen of minder smaak. Het ontwikkelen van nieuwe broden was een bewuste keuze. “Brood is een belangrijk onderdeel van de maaltijd en heeft bovendien een hoge energiewaarde. Dat komt goed van pas na een zware kuur in het ziekenhuis,” legt Michael van 't Hoff uit. 
 
© Nationale Zorggids