Patiënt op de Intensive Care Unit

Het medicijn Imatinib blijkt het weglekken van vocht uit de bloedvaten tegen te gaan. Het middel wordt momenteel alleen gebruikt bij de behandeling van leukemie. Jaarlijks ondervinden tienduizenden mensen vaatlekkage en 30 tot 50 procent van deze patiënten sterft hieraan. Dit meldt de Telegraaf. 

Jurjan Aman onderzocht of Imatinib een effectief bestrijdingsmiddel van vaatlekkage is voor het VUmc, nadat er bij toeval ontdekt werd dat het medicijn niet alleen leukemie bestrijdt. De ‘bijwerking’ werd ontdekt bij een patiënt die enkele dagen nadat hij begon met slikken van Imatinib opeens geen vocht meer rond zijn longen had, terwijl dat eerder wel zo was. Aman concludeert in zijn promotieonderzoek dat het precieze effect van het medicijn zeer positief is voor bestrijding van vaatlekkage. 
 
Vaatlekkage is het weglekken van vocht uit de bloedvaten. Dit gebeurt voornamelijk bij ziekten zoals bloedvergiftiging, ARDS en ernstige longaandoeningen. “Het gaat om patiënten die vaak al op intensive care liggen,” aldus Aman. Er bestaat nog geen effectieve behandeling en daardoor overlijden 30 tot 50 procent van de patiënten die aan vaatlekkage lijden hieraan. 
 
“Onderzocht moet worden hoe veilig het gebruik van het middel is voor deze groep,” zegt Aman. Er is een vervolgonderzoek nodig om dit te analyseren. Dit onderzoek duurt 2 jaar. “Omdat we de risico's van Imatinib kennen, zal dit aanzienlijk minder lang duren in vergelijking met niet bestaande medicijnen,” licht Aman toe. Hij promoveert op 11 april.
 
© Nationale Zorggids