Normal_cijferlijst

(Novum) - Patiënten moeten in de toekomst op basis van een rijtje kwaliteitscijfers zelf kunnen kiezen in welk ziekenhuis zij het liefst geopereerd willen worden. Dat zegt bestuurslid Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten vrijdag in Trouw. De patiënt kan zo zelf laten meewegen welk aspect hij zwaar laat wegen bij het kiezen van een ziekenhuis of een dokter.

"Wat goede zorg is, kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt", stelt Daniëls in de krant. Hij hekelt de neiging om uniforme beoordelingscijfers van ziekenhuizen te publiceren. De onlangs gepubliceerde sterftecijfers door de meeste ziekenhuizen zeggen niks over kwaliteit binnen de operatiekamers, zegt hij.

Ook zorgverzekeraars zijn voorstanders van uitgebreidere scores, waarin ook staat hoe het patiënten na de ingreep vergaat, zegt een woordvoerder van de Zorgverzekeraars Nederland in Trouw. De koepel van zorgverzekeraars publiceerde eerder deze week een overzicht met uniforme beoordelingscijfers, maar erkent dat de cijfers 'niet het ultieme rapportcijfer' van ziekenhuizen zijn.

Ook patiëntenkoepel NPCF ziet wel wat in het plan. Cijfers over bijvoorbeeld verschillen in het aantal operaties zeggen niet alles, zegt voorzitter Wilna Wind. "Maar als je ze helemaal niet geeft, weten we nog minder." Daarbij zijn extra cijfers ook bruikbaar om patiënten inzicht te geven in verschillende behandelmogelijkheden, aldus Wind.