Anatomische tekening onderlichaam van een vrouw

Bij 4 vrouwen is met succes een in een laboratorium gekweekte vagina geïmplanteerd. De vrouwen hebben een normaal gevoel van opwinding, vochtaanmaak en pijnvrije gemeenschap. Amerikaanse artsen voerden de operaties 8 jaar geleden uit.  Dit meldt de Volkskrant. 

De vrouwen hadden allemaal een aangeboren afwijking waardoor hun vagina zich niet volledig kon ontwikkelen, zogenaamde vaginale aplasie. 2 van de vrouwen hadden en werkende baarmoeder; de geïmplanteerde vagina werd bij hen hierop aangesloten. Dit betekent dat theoretisch gezien deze twee vrouwen moeder zouden kunnen worden in de toekomst. 
 
De wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Centre in North Carolina kweekten de vagina’s in een laboratorium. Aan de hand van scans van de bekkenregio maakten de wetenschappers een biologisch afbreekbare mal in de vorm van een vagina. Vervolgens namen ze weefsel af van de vagina’s van de vrouwen; de cellen werden aan de binnenkant van de mal bevestigd. Aan de buitenkant bevestigden de wetenschappers spiercellen. Daarna werd de mal in een kweekreactor geplaats totdat de impantatie plaats kon vinden. 
 
Voor de Amerikaanse artsen was het de eerste keer dat ze “vanuit het niets een compleet nieuw orgaan hebben gecreëerd,” vertelt hoofdonderzoeker Anthony Atala. Al eerder slaagden Zweedse artsen erin transplantatieweefsel in een lab te kweken uit de cellen van patiënten. De transplantatie van de vagina toont, aldus Atala, de potentie van de generatieve geneeskunde. Dat is geneeskunde waarin de kracht van het lichaam om cellen te reproduceren en aan te maken wordt gebruikt door de artsen. 
 
© Nationale Zorggids