Pijnbestrijdingsmiddel Morfine
Het Aruba Hospital op de Nederlandse Antillen heeft het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg om hulp gevraagd bij het opzetten van een pijnbestrijdingsprogramma. Het Röpcke-Zweers heeft toegezegd haar expertise te delen bij het opzetten van een Acute Pijn Service (APS) in Aruba. Dit meldt RTV Oost. 
 
Beide ziekenhuizen zijn deel van de Saxenburgh Groep. Door middel van het opzetten van een APS wil het Aruba Hospital de pijn die patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis verminderen. Onnodig lijden wordt dan voorkomen door vroege herkenning en behandeling van pijn.
 
Uit onderzoek van het Aruba Hospital naar de pijn die patiënten na een operatie ondervinden is naar voren gekomen dat het ziekenhuis alleen pijnmedicatie toedient op het moment dat de patiënt aangeeft pijn te hebben. Daarbij wordt de pijn ook niet aangegeven aan de hand van een score, zoals in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis wel gedaan wordt. 
 
Na een operatie vinden er standaard één of meer pijnmetingen plaats in het Hardenbergse ziekenhuis. De pijn wordt aan de hand van een score gemeten. Zo wordt continue een systematische meting gedaan. Binnen de eerste 72 uur na een operatie vinden tenminste 6 metingen plaats, beginnend op de uitslaapkamer. Het idee hierbij is dat de arts de juiste pijnmedicatie voor kan schrijven voordat de pijn toe gaat nemen. Zo ervaart de patiënt minder pijn. 
 
De beide ziekenhuizen hebben inmiddels contacten gelegd. Het Röpcke-Zweers is blij te kunnen helpen bij het reguleren en registreren van pijn bij de overzeese patiënten. 
 
© Nationale Zorggids