Normal_normal_normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

(Novum) - De fractieleiders van de coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP zitten weer aan tafel bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Maandagavond rond 21.45 uur arriveerden zij bij diens departement, net als vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

De gesprekken gaan over extra geld voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten, maar ongetwijfeld zal ook worden stilgestaan bij de tegenvaller over de huishoudentoeslag, waarover Asscher eerder op de avond een brief stuurde aan de Tweede Kamer. Die zorgt voor een tegenvaller van 1,2 miljard euro, waarvan zeshonderd miljoen volgend jaar.

Alexander Pechtold (D66) zei voorafgaand aan het overleg dat hij 'heel duidelijk wil weten' hoe het totale beeld van de mee- en tegenvallers eruit ziet. Dat totaalplaatje eist hij voordat wordt verder gepraat over de zorg. Tegelijkertijd snapt hij dat gemeenten snel duidelijkheid willen. Hij sloot daarom niet uit dat nog maandagavond een akkoord wordt gesloten.

Asscher verdedigde voorafgaand aan het overleg het besluit om de huishoudentoeslag voorlopig niet in te voeren. Als de Belastingdienst zegt dat de huishoudentoeslag onuitvoerbaar is, moet je daar naar luisteren, zei hij. "Het betekent dat we voor volgend jaar ons verlies moeten nemen en naar een oplossing moeten zoeken." Hoe die eruit ziet, wilde hij niet zeggen.

Fractievoorzitter Diederik Samsom liet weten dat huishoudentoeslag los van de onderhandelingen van vanavond staat. "Het is meer een technisch probleem om op te lossen dan een begrotingsprobleem. Er stond een bezuiniging ingeboekt voor volgend jaar en die moet je vervangen door iets anders." Voor Samsom staat de zorg vanavond centraal. "Dat is een belangrijke wens van ons."

Fractievoorzitter Arie Slob zei de mouwen te zullen opstropen. "We gaan natuurlijk wel weer aan de slag om te zorgen dat er echt goede financiële middelen beschikbaar komen bij de zorgvoorstellen die zo snel als mogelijk in de Kamer behandeld moeten worden." Gevraagd naar de huishoudentoeslag liet Slob weten het minder plezierig te vinden dat er zo af en toe eens 'wat uit de kast komt vallen'.