Normal_lady-justice-dublin-l

(Novum) - Voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen moet zich dinsdag verantwoorden in de rechtbank in Assen. De 62-jarige arts wordt verdacht van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De rechtbank heeft een dag uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Een patiënte, die in februari 2009 een maagbandje liet verwijderen had een klacht ingediend. R. zou een wondgaasje in haar buik hebben achtergelaten, waarna de vrouw maandenlang pijnklachten had. Hoewel operatiekamerpersoneel R. erop attent had gemaakt dat er na de operatie een gaasje ontbrak, zou de arts niets hebben ondernomen.

Ook wilde hij geen röntgenfoto's laten maken. Toen de vrouw een week na de operatie voor controle langskwam, zou R. de grote zwelling op haar buik hebben afgedaan als een bloeduitstorting. Volgens het Openbaar Ministerie had de vrouw drie maanden lang hevige pijn vanwege zwellingen en ontstekingen in haar buik.

Zestien andere ex-patiënten en nabestaanden van overledenen patiënten van de voormalig maagchirurg hebben eveneens aangifte van dood door schuld of mishandeling gedaan. In strafrechtelijk onderzoek is voor deze gevallen echter te weinig bewijs gevonden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de arts in Nederland uit het BIG-register laten schrappen. De chirurg mag daardoor nergens meer in Nederland als arts aan de slag.