Normal_copyright_stockfreeimages_thermometer_kind_ziek_griep_virus

(Novum) - De afgelopen maanden is toch sprake geweest van een griepepidemie in Nederland. Dat blijkt uit een herberekening van de cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Van een griepepidemie kan worden gesproken als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend mensen zijn. In februari gaf het Nivel aan dat het aantal griepgevallen net onder die grens zat, namelijk op 49. Nu blijkt dat de grens van 51 in de laatste week van januari en de eerste week van februari al werd overschreden.

In de weken daarna liep het aantal op naar een piek van bijna negentig. Daarna schommelde het aantal griepgevallen per honderdduizend mensen onder en boven de grens van 51. Twee weken geleden lag het aantal gevallen op vijftig.

Tussen week vier en week acht bleef het aantal griepgevallen boven de grens van 51. Ook in week tien en elf werd die grens overschreden. Daarmee is de epidemie nog een stuk zwakker dan die van vorig jaar. Toen duurde de epidemie in totaal achttien weken.