Normal_computer__computers_pc

Na de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt nu ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beschuldigd van onzorgvuldigheid ten aanzien van privacygevoelige gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos, zo meldt Skipr.

Uit het onderzoek blijkt dat de inspectie jarenlang werkte met een systeem waarin medewerkers toegang hadden tot informatie waar ze niet bij hadden moeten kunnen. Argos heeft zelf gevoelige informatie kunnen inzien uit de periode voor 2006. Het gaat hierbij onder meer om gegevens van disfunctionerende artsen en ziekenhuizen, meldingen, klachten en vergaderverslagen. Deze waren tot 2006 voor medewerkers door het hele land toegankelijk op een netwerkschijf.

Na 2006 is er een nieuw systeem ingevoerd bij de IGZ, maar volgens medewerkers was het daarna nog steeds mogelijk om toegang te krijgen tot gegevens van zaken waar ze zelf niks mee te maken hebben. Wettelijk is niet toegestaan, maar volgens Argos melden diverse bronnen dat medewerkers met toegang tot het intranet, inclusief stagiairs en secretaresses, bijna alle landelijke dossiers konden inzien.

Het lek bij de IGZ is de tweede onthulling in korte tijd over de slechte beveiliging van bestanden in de zorgsector. Ook van de Nederlandse Zorgautoriteit werd vorige week bekend dat binnen de organisatie slordig wordt omgegaan met vertrouwelijke gegevens.

© Nationale Zorggids