Normal_geboorte_baby_zwanger_gynaecologie_obstetrie_verloskunde_011

Zorgverzekeraar CZ en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland (Zeeland) hebben hun handtekening gezet onder een integraal tarief voor het verlenen van verloskundige zorg. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Het Zeeuwse ziekenhuis is al enkele jaren bezig om de verloskundige zorg van het ziekenhuis te vernieuwen. Zo is de eerste, tweede en derdelijns verloskundige zorg geïntegreerd in het verloskundig centrum CuraVita. Hier biedt een team van verloskundigen, verpleegkundigen en gynaecologen samen op één plek verloskundige zorg, die loopt vanaf aanmelding en intake tot en met de thuis- of poliklinische bevalling.

De ondertekening van het integraal tarief zorgt ervoor dat voor al deze zorg één standaardtarief wordt gehanteerd. Een integraal tarief geeft zorgverzekeraars meer vrijheid om de zorg passend in te kopen. Ook zorgt het integraal tarief voor meer flexibiliteit binnen ziekenhuizen, omdat in het tarief álle zorgkosten zijn opgenomen. Doel van het integrale tarief is om prijs, kwaliteit en het aantal behandelingen die ziekenhuizen verrichten beter te kunnen sturen.

CZ en het Van Weel-Bethesda zijn de eersten die erin geslaagd zijn om afspraken te maken over een integraal tarief voor verloskundige zorg. In dit integrale tarief is de hele keten van zorg aan zwangere vrouwen opgenomen: zowel de kosten voor eerstelijns, tweedelijns als voor de gynaecoloog.

© Nationale Zorggids