Normal_skateboard_meisje

(Novum) - Het aantal meisjes dat is ingeënt tegen baarmoederhalskanker is licht gestegen. Begin dit jaar hadden zes op de tien meisjes in Nederland die vorig jaar 15 jaar werden alle prikken gehad. Vergeleken met de meisjes die een jaar eerder 15 werden is dat een stijging van 0,8 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).   

Er zijn sterke verschillen in de vaccinatiecijfers per gemeente. In de gemeenten Staphorst en Barneveld ligt het percentage meisjes met alle drie de prikken (flink) onder de dertig, terwijl in sommige andere gemeentes het percentage rond de tachtig ligt.  

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door bepaalde varianten van het humaan papillomavirus (HPV). De vaccinatie tegen twee van de meest voorkomende varianten werd in 2010 opgenomen in het vaccinatieprogramma. De eerste vaccinatierondes verliepen moeizaam door verhalen over schadelijke bijwerkingen van de prik. In 2011 haalde maar iets meer dan de helft van alle meisjes de prik.