Normal_copd_versus_healthy_lung

Met het promotieonderzoek van onderzoeker Simon D. Pouwels aan het UMCG in Groningen is er een belangrijke stap gezet in de verklaring van het ontstaan van de longziekte COPD. Pouwels won hiermee de NRS Young Investigator Award. Dat meldt het farmaceutische bedrijf Chiesi, sponsor van de prijs.

COPD is een longziekte, waarbij de conditie van de longen door ontsteking en beschadiging steeds verder achteruit gaat. De ontstekingen worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals sigarettenrook. Van alle mensen die roken krijgt een op de vijf COPD. Het vermoeden bestaat dat de gevoeligheid voor het wel of niet krijgen van COPD vastligt in de genen.

De resultaten van het onderzoek in het UMCG wijzen erop dat dit vermoeden klopt. De onderzoekers stelden vast welke moleculen het schadelijk signaal van sigarettenrook doorgeven aan de natuurlijke afweer in de luchtwegen. Dat kan ontsteking veroorzaken en zodoende bijdragen aan het ontstaan van COPD. De onderzoekers vonden verschillende genen die verband houden met de hoeveelheid van deze signaalstoffen en de mate van ontsteking.

Manager van Chiesi Maurits Huigen is verheugd over doorbraak. 'Het onderzoek biedt veel nieuw inzicht in het ontstaan van de ziekte COPD. Daarmee biedt het aanknopingspunten voor voorkoming en genezing. Wij zijn er dan ook trots op dat we dit soort onderzoek mee mogen helpen ondersteunen in het belang van de patiënt.'

De NRS Young Investigator Award is een initiatief van de Netherlands Respiratory Society. De prijs wordt uitgereikt aan een jonge onderzoeker (maximaal 35 jaar) om de verdere ontwikkeling van het onderzoek naar longziekten aan te moedigen. Aan de prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, dat bestemd is voor wetenschappelijk onderzoek of opleiding van onderzoekers.

© Nationale Zorggids