Normal_sterren_lucht_avond_nacht

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is verkozen tot Nachtwerkgever van het Jaar 2014. De verkiezing is een onderdeel van de Nacht van de Arbeid, die vannacht georganiseerd wordt. Met het evenement wordt aandacht gevraagd voor de risico's van nachtdiensten en de belasting van nachtwerkers. Dat meldt Skipr.

Het Groningse ziekenhuis dankt de uitverkiezing onder meer aan een jaarlijks georganiseerde themaweek healthy@work, waar tips worden uitgewisseld op het gebied van slapen, maaltijden en bewegen rondom nachtdiensten.

Naast deze jaarlijkse themaweek organiseert het UMCG ook workshops om medewerkers bewust te maken van de impact van onregelmatige diensten op het lichaam. Om het gevoel van veiligheid tijdens de nachtdienst te borgen, beschikt het ziekenhuis over een eigen beveiligingsdienst en bestaat de mogelijkheid voor medewerkers om in nabijheid van de werkplek te parkeren.

Verder heeft het ziekenhuis experimenten uitgevoerd met speciale nachtverlichting, die zich aanpast aan het slaap-waakritme van de medewerker. Dit zorgt ervoor dat de medewerker na één of meer nachtdiensten makkelijker in het normale ritme kan terugkeren. Momenteel loopt er een pilot in het UMCG op het gebied van zelfroosteren, waarmee een passende oplossing gevonden moet worden voor een gezonde werk-privébalans van medewerkers die vanwege hun leeftijd of levensfase moeite hebben met nachtdiensten.

© Nationale Zorggids