Een afbeelding van twee gezichten

Tweederde van de ziekenhuisbestuurders is voorstander van het samenwerkingsmodel. Medisch specialisten kiezen ook in groten getale voor dit besturingsmodel. De specialisten vormen dan een bedrijf dat diensten levert aan het ziekenhuis. Dit meldt Zorgvisie. 

De bestuurders zijn dus niet bang voor samenklontering van maatschappen in een grote supermaatschap. De Orde van Medisch Specialisten heeft een peiling gehouden. 
 
De partijen hopen dat door middel van het samenwerkingsmodel de belangen van de medische specialisten gelijk gaan lopen met die van het ziekenhuisbestuur. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Groningse Martini Ziekenhuis legt uit. 'Belangrijk is dat bestuur en medisch specialisten samen verkennen hoe het ziekenhuis over pakweg vijf jaar eruit moet zien. Daar rolt vanzelf een passend model uit.' 
 
In 2015 worden de budgetten van ziekenhuizen en specialisten samengevoegd. 'Het traject is niet na 2015 afgelopen,’ zegt Feenstra. ‘Belangrijk is om een model te kiezen dat nog kan worden aangepast op basis van komende veranderingen. Het samenwerkingsmodel biedt de meeste ruimte en het past het best bij de huidige praktijk in de meeste ziekenhuizen.'
 
Critici vrezen dat het ziekenhuis onbestuurbaar wordt wanneer er een samenwerkingsmodel gehanteerd wordt. Feenstra is het hier niet mee eens. 'Het hangt ervan af hoe ziekenhuisbestuur en specialisten nu tegenover elkaar staan. Een ziekenhuis besturen zonder dat je de dokters meekrijgt is sowieso onmogelijk'.
 
Naast het samenwerkingsmodel kunnen medisch specialisten er ook voor kiezen om in loondienst te treden waarop een variabele beloning bovenop uitbetaald wordt. Ook kunnen ze er voor kiezen om het ondernemersrisico volledig zelf te dragen. 
 
© Nationale Zorggids