Normal_hordelopen

Zorgverzekeraar CZ koopt alleen nog schisisoperaties in bij ziekenhuizen waar deze ingreep jaarlijks minimaal 25 keer wordt uitgevoerd. Ook moeten in het ziekenhuis minstens twee plastisch chirurgen en twee kaakchirurgen het aandachtsgebied verzorgen en dient de behandeling te worden uitgevoerd door een multidisciplinair team, met onder meer een kinderarts en een klinisch geneticus. Dat meldt Skipr. 

Door het hanteren van een volumenorm van 25 ingrepen per jaar krijgen niet alle ziekenhuizen een contract bij CZ voor de behandeling van schisis (hazenlip). Vier van de zestien teams in Nederland kregen dit jaar door de volumenorm geen contract: die van het Medisch Centrum Alkmaar, het HagaZiekenhuis, het LUMC en de Victor Veau Stichting in Hengelo. Patiënten die al in behandeling zijn bij een ziekenhuis dat niet aan de eisen voldoet, mogen de behandeling daar wel afmaken.

Volgens Dirk Bittermann, tandarts en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen (NVSCA) is de norm van 25 operaties per jaar door CZ te hoog ingeschat. De vereniging werkt op dit moment mee aan een wetenschappelijke richtlijn die naar verwachting volgend jaar klaar is, maar het CZ wilde hier niet op wachten. 

Bittermann is van mening dat CZ naar het gemiddelde aantal ingrepen over een langere periode zou moeten kijken, in plaats van per jaar, zoals het nu het geval is. CZ erkent dit probleem en geeft aan in de toekomst uit te gaan van de gemiddelde cijfers over drie aaneengesloten jaren, te beginnen met de periode 2011 tot en met 2013.

© Nationale Zorggids