Logo organisatie Klaverblad

Patiëntenorganisatie Klaverblad gaat de komende maanden 15 medewerkers ontslaan. De provincie stopt met het geven een jaarlijkse bijdrage van ruim één miljoen euro, hierdoor moet de Zeeuwse organisatie reorganiseren.  Klaverblad zet zich in voor patiënten van ziekenhuizen en jeugdzorg, de Kindertelefoon en Sensoor Zeeland. Dit meldt omroep Zeeland. 

In de komende maanden zal de organisatie omgevormd worden van een gesubsidiëerd samenwerkingsverband naar een organisatie die werkt in opdracht van derden. Per 2017 zal Klaverblad namelijk helemaal geen subsidie meer krijgen. "De nieuwe organisatie kan niet anders dan een kleine en ondernemende organisatie zijn," aldus directeur Ad van de Kreeke. "Het betekent dat de komende tijd afscheid moet worden genomen van medewerkers.” De medewerkers zijn al op de hoogte gebracht van het besluit. 
 
De financiering voor alle functies van de organisatie vervalt. De medewerkers vertegenwoordigen de belangen van patiënten in Zeeland. Zo hebben zij bijvoorbeeld informatie- en klachtadviesfuncties bij ziekenhuizen. Ook hebben ze vertrouwensfuncties binnen jeugdzorg. Daarnaast biedt de patiëntenorganisatie ook diensten aan zoals Sensoor Zeeland (een ‘luisterend oor’) en de Kindertelefoon. 
 
De komende tijd zal de organisatie een nieuwe geldkraan moeten vinden voor alle onderdelen. Alleen voor de Kindertelefoon is momenteel al financiering vastgesteld. Klaverblad wil in de toekomst graag een adviesbureau-functie vervullen die instellingen en bedrijven helpt op het gebied van patiëntenbeleid. 
 
© Nationale Zorggids