Normal_kameel_dubai_woestijn

(Novum) - Het dodelijke longvirus MERS staat sinds juli op de lijst van ziekten waarbij strenge maatregelen kunnen worden afgedwongen om de bevolking te beschermen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zette de ziekte op de lijst van zogenoemde A-ziekten omdat niet uitgesloten kon worden dat de Nederlanders ermee besmet zouden raken.

Bij ziekten die op de lijst van A-ziekten voorkomen kunnen maatregelen als opname, onderzoek of quarantaine worden afgedwongen, schrijft de minister woensdag aan de Tweede Kamer. Andere infectieziekten die op de lijst staan zijn onder meer polio en SARS.

In Nederland staan 43 infectieziekten op de lijst van ziekten die door artsen moeten worden gemeld bij de GGD. Zij zijn verdeeld over vier groepen. Voor elke groep is bepaald welke maatregelen kunnen worden afgedwongen om de bevolking te beschermen. Ziekten op lijst A moeten direct gemeld worden, omdat de GGD vanwege de impact meteen actie moet ondernemen.

De Nederlander die de ziekte heeft raakte besmet bij en bezoek aan Saudi-Arabië. Uit die regio komen ook de meeste meldingen over patiënten. Sinds vorig jaar zijn ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland en Duitsland enkele patiënten vastgesteld.

MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.