Waarschuwing radioactief materiaal
Als de kernreactor in Petten moet sluiten dan heeft dit gevolgen voor de medische industrie. De reactor produceert wereldwijd bijna één derde van alle medische isotopen; een radioactieve stof waarmee artsen tumoren kunnen opsporen en behandelen. Artsen waarschuwen nu dat er snel tekorten zullen ontstaan wanneer de reactor moet sluiten. Dit meldt de NOS. 
 
 Het bedrijf achter de reactor in het Noord-Hollandse Petten, de Nuclear Research and Consultancy Group, vecht voor het voortbestaan van de kernreactor. In het programma KRO Brandpunt Reporter noemt de directeur de huidige toestand ‘kritisch’. “faillissement,” zo stelde hij, “is een van de opties is waar we nadrukkelijk naar kijken."
 
De kernreactor is inmiddels circa vijftig jaar oud. Er is daarom groot onderhoud ter waarde van 80 miljoen euro voor nodig. Daarnaast zijn er de laatste jaren regelmatig technische problemen geweest waardoor er weinig omzet is gedraaid. De kernreactor is daarom momenteel naarstig op zoek naar een financieel redmiddel. Er wordt met banken onderhandeld over een lening. Daarnaast heeft de organisatie ook een overbruggingskrediet aangevraagd bij minister Kamp van Economische Zaken. 
 
Artsen waarschuwen dat er snel tekorten in medische isotopen zullen ontstaan als de reactor moet sluiten. Dit zal er toe leiden dat minder urgente patiënten op wachtlijsten terecht gaan komen. 
 
© Nationale Zorggids