voedingssupplementen

Er zijn voedingssupplementen waarvan de doseringen van bepaalde stoffen hoger liggen dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dit. Met name supplementen voor ouderen werden onderzocht. Voedingssupplementen zouden op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit meldt het RIVM. 

De hoeveelheid mineralen en vitaminen in voedingssupplementen die specifiek voor ouderen bedoeld zijn, zijn onder de loep genomen. Hieruit concludeert het RIVM dat de meeste doseringen onder de ‘maximaal aanvaardbare bovengrens’ liggen; dit betekent dat deze waardes niet hoger liggen dan drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 
Echter, voor stoffen waar geen bovengrens van is vastgesteld zijn hoge waardes gevonden in supplementen. Het gaat om B-vitamines, vitamine C en ijzer. Omdat er geen conclusies getrokken kunnen worden over de veiligheid van de doseringen maant het RIVM aan tot voorzichtigheid, met name als de producten langere tijd gebruikt worden. 
 
Daarnaast keek het RIVM ook naar voedingssupplementen die niet specifiek voor ouderen bedoeld zijn. Hierbij werden supplementen gevonden waarin de maximaal aanvaardbare bovengrens overschreden werd. In bepaalde preparaten zaten te hoge gehaltes van de vitaminen foliumzuur, B6, D en E, en de mineralen zink en selenium.
Het is niet uitgesloten, aldus het RIVM, dat deze te hoge dosis op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 
 
© Nationale Zorggids