Chemotherapie infuus

Bij 30 procent van de kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) werkt het geneesmiddel asparaginase niet goed. Kinderen met ALL krijgen langdurig chemotherapie met tien verschillende medicijnen. Eén van die medicijnen is asparaginase. Door het meten van asparaginasespiegels in het bloed  kunnen de patiënten nu wel de juiste therapie krijgen. Dit concludeert onderzoeker Wing Tong, werkzaam op de afdeling Kinderoncologie van Erasmus MC-Sophia. 

Omdat asparaginase een niet-lichaamseigen stof is, kunnen patiënten antistoffen ontwikkelen die het medicijn afbreken, waardoor asparaginase onwerkzaam wordt. Promovendus drs. Wing Tong onderzocht bij een grote groep kinderen asparaginase- en antistofspiegels en legde nauwkeurig vast of er allergische reacties optraden. 
 
Door antistofvorming kreeg 22 procent van de kinderen een allergische reactie. Deze was soms  zo ernstig dat dit medicijn niet meer gegeven kon worden. Bij kinderen met een milde allergische reactie werd de behandeling met dit medicijn meestal voortgezet. Uit het onderzoek van Tong blijkt echter dat dit niet zinvol is, omdat de asparaginasespiegels bij deze kinderen ook nul zijn. Er zijn ook kinderen die antistoffen ontwikkelen, zonder dat er een zichtbare allergische reactie optreedt. Dit verschijnsel heet stille inactivatie. Stille inactivatie kwam bij 8 procent van de kinderen voor. Bij kinderen met een allergische reactie of stille inactivatie werd asparaginase volledig afgebroken. 
 
Tong: “Er is een alternatief asparaginase  medicijn voor patiënten met stille inactivatie, die alleen op te sporen zijn door het meten van asparaginasespiegels. Deze kinderen krijgen dan op tijd een vervangend middel  met behoud van antileukemische werking. Indien de artsen niet een vervangend medicijn zouden geven, krijgen de kinderen een middel wat niet werkt. Hierdoor hebben de kinderen een lagere genezingskans.”
 
Samen met zijn collega’s heeft Tong de dosering van asparaginase bij deze kinderen kunnen verlagen met 40% met mogelijk minder bijwerkingen tot gevolg. Daarnaast worden sinds april 2012 bij alle kinderen met ALL bloedspiegels gemeten. Tong: “Als uit dat bloedonderzoek blijkt dat dit medicijn niet werkt, is er een vervangend medicijn beschikbaar. ”
 
Drs. Wing Tong promoveert op 21 mei op zijn onderzoek.
 
© Nationale Zorggids