Voedselbankpakketten

Mensen die voor hun eten afhankelijk zijn van voedselbanken hebben in tweederde van de gevallen niet genoeg of onvoldoende gezond eten. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de inhoud van de voedselpakketten veelal onvoldoende gevarieerd en gezond is. Met name vrouwen komen tekort. Dit meldt de NOS. 

"Het is schrikbarend,” zo stelt onderzoeker Judith Neter, “dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten." Van de klanten eten met name de vrouwen niet genoeg of gezond genoeg. Zij komen tekort, aldus Neter, omdat ze hun eten liever aan hun kinderen of hun man geven. 
 
Voorzitter Wijnbelt van de Voedselbanken Nederland is het eens met de uitkomst van het onderzoek. De voedselbanken vragen terecht, zo stelt hij, om meer en gezonder voedsel. 
 
Zowel Neter als Wijnbelt verwijten de levensmiddelensector dat ze verspillen. Wijnbelt: "Er wordt nog zo veel goed eten weggegooid!" Dit eten, zo zegt Neter, kunnen de voedselbanken heel goed gebruiken. Daarnaast heeft de onderzoeker ook kritiek op land- en tuinbouwbedrijven. Volgens haar stellen zij onvoldoende vitaminerijk eten beschikbaar terwijl ze dat wel kunnen missen. 
 
© Nationale Zorggids