Trichomoniasis
Amerikaanse wetenschappers beweren dat prostaatkanker een gevolg kan zijn van de seksueel overdraagbare aandoening 'trichomoniasis'. De bacterie zou de reden zijn dat kankercellen in de prostaat sneller groeien. Wereldwijd dragen 275 miljoen mensen de vaak onopgemerkte trichomoniasis-bacterie. Dit meldt het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een artikel van de BBC. 
 
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Amerikaanse wetenschappers concluderen na laboratoriumonderzoek dat de trichomoniasis-bacterie ervoor zorgt dat prostaatkankercellen gaan groeien. De bacterie, zo suggereren de wetenschappers, geeft een eiwit vrij die de groei van de kankercellen stimuleert. 
 
De trichomoniasis-bacterie zou zeer besmettelijk maar veelal onzichtbaar zijn. Hij is vooral overdraagbaar via seks of vuile handdoeken. Meestal zijn er geen klachten wanneer iemand de soa draagt, hoewel het in sommige gevallen jeuk oplevert. 
 
Andere wetenschappers staan skeptisch tegenover de bevindingen. Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen of prostaatkanker een van de kankers is die door bacteriën wordt verergerd. Een nieuw onderzoek waarin de labresultaten zullen worden vergeleken met die van prostaatkankerpatiënten is al aangekondigd. 
 
© Nationale Zorggids