Normal_schapen

In de strijd tegen de ziekte van Lyme, die wordt veroorzaakt door teken, heeft een onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen iets nieuws bedacht. Hij wil zogenoemde 'lokschapen' inzetten om Lyme-teken te vangen. Dat meldt de Stentor.

De Wageningse ingenieur Sip van Wieren zegt binnen nu en twee weken een kudde schapen te willen inzetten op drie campings en in drie verschillende bosgebieden. De schapen moet daar rondlopen en teken opvangen, die bij mensen de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. De schapen worden niet ziek van de teken en zijn bovendien uit voorzorg ingespoten met een speciaal tekendodend middel.

Van Wieren hoopt dat door de aanwezigheid van de schapen in de gekozen gebieden het aantal teken zal verminderen. Het gaat om campings in Dronten, Lochem en Ootmarsum en bosgebieden bij Gieten, Zeewolde en Emmen. Om de natuurgebieden 'teekvrij' te maken zullen de lokschapen wel meerdere keren door de gebieden moeten lopen. Van Wieren zegt al een herder te hebben gevonden die zijn kudde beschikbaar wil stellen als lokschapen.

De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. De ziekte kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen. Volgens gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) krijgen ongeveer 76.500 mensen per jaar de ziekte van Lyme.

© Nationale Zorggids