Ziekenhuisbed

Er is in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een patiënt overleden terwijl ze vastgesnoerd zat in de Zweedse band. Onrustige en verwarde patiënten worden door middel van de band aan bed vastgesnoerd. In het verleden zijn patiënten gestikt door de band. Er is een onderzoek ingesteld naar het incident. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Het Maasstad Ziekenhuis onderzoekt de dood van de patiënte. Ook de Inspectie van Gezondheidszorg is op de hoogte gebracht van het voorval. 
 
Of de band een rol heeft gespeeld bij de dood van de patiënte is nog niet duidelijk. De vrouw was ernstig ziek. Een lijkschouwer oordeelde tijdens een eerste oordeel dat er geen 'vermoeden is van verkeerd handelen'.  
 
In veel Westerse landen is het gebruik van de Zweedse band al verboden. Bij onjuist gebruik kan de patiënt zich namelijk loswurmen en zich verstikken. In 2008 overleden acht personen op deze manier. Het Maasstad Ziekenhuis stelt dat het ziekenhuispersoneel extra geschoold is in het gebruik van de Zweedse band. Ook zijn alle materialen gecontroleerd. 
 
Momenteel herziet het Rotterdamse Ziekenhuis het gebruik van fixatiebanden en andere vrijheidsbeperkende maatregelen. "We zijn er als ziekenhuis al voorzichtig mee. Soms kan het echter moeilijk anders. Medicatie is een alternatief, maar kent weer andere nadelen."
 
© Nationale Zorggids