Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderwerpt zorginstellingen vaker aan een onverwachte controle en treedt strenger op tegen misstanden. In 2013 plaatste de zorgwaakhond 29 keer een zorginstelling onder verscherpt toezicht tegenover negentien keer in 2012, meldt de IGZ in het maandag gepubliceerde jaarverslag.

Van de bijna 3200 bezoeken vorig jaar, waren er zo'n veertienhonderd onaangekondigd. Dit is drie keer hoger dan voorheen, aldus de IGZ. Het belang en de infomatie van patiënten stond hierbij bovenaan en dit is volgens de inspectie terug te zien in de cijfers over de genomen maatregelen.

Zo gaf de IGZ in 2012 vijftien keer een bevel en steeg dat vorig jaar naar 36 keer. Een bevel kan betekenen dat een arts wordt gesommeerd zijn werk te staken.

Ook het aantal keren dat de inspectie een waarschuwing gaf of een last onder dwangsom oplegde steeg. In 2012 deelden inspecteurs 59 waarschuwingen uit en legden zij negentien keer een last onder dwangsom op. Vorig jaar ging het om 142 waarschuwingen en 51 keer een last onder dwangsom.