Logo_logo_beatrixoord_umcg_haren_groningen

Als tweede revalidatiecentrum in Nederland maakt het UMCG Centrum voor Revalidatie op de locatie Beatrixoord gebruik van een zogenoemde GRAIL: Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab. Hiermee kunnen patiënten in een veilige en virtuele omgeving werken aan het herstel van hun loopvaardigheid. Dat meldt het UMCG. 

De GRAIL is een geavanceerde loopband die bewegingen in verschillende richtingen maakt en omgeven is door een groot scherm met een virtuele wereld, bijvoorbeeld een drukke winkelstraat of een schoolplein. De patiënt waant zich in die omgeving en focust niet op zijn beperking of pijn, maar op het doel dat hij wil bereiken: obstakels in de straat omzeilen of de bal overspelen naar een klasgenoot.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat loopherstel op deze manier veel sneller gaat. Patiënten vinden het oefenen in deze veilige omgeving prettig en hebben er plezier in. Dat motiveert vaker te oefenen en over grenzen te gaan. En dat bevordert sneller en beter herstel. Het UMCG Centrum voor Revalidatie ziet voor (toekomstige) patiënten een enorme meerwaarde in het oefenen op de GRAIL en biedt daarom haar patiënten deze manier van revalideren aan. Ook kan de GRAIL ingezet worden bij het voorkomen van sportblessures of beroepsgerelateerde klachten.

Naast het UMCG Centrum voor Revalidatie zijn er in Nederland drie andere revalidatiecentra die een GRAIL aanschaffen: Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en de St. Maartenskliniek in Nijmegen. Hiermee wordt de GRAIL voor veel Nederlanders bereikbaar. Naar verwachting zullen in de loop van de zomer de eerste patiënten kunnen oefenen op de GRAIL.

Een Engelstalig filmpje over de GRAIL staat hier.

© Nationale Zorggids