Normal_iceberg_lettuce__ijssla_krop_

Groenten uit moestuinen in het zuiden van Zuid-Holland kunnen weer veilig geoogst worden. Dit heeft de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bekend gemaakt. Door de brand bij Shell in Moerdijk waren er mogelijk roetdeeltjes met zware metalen op de groenten in de tuinen gekomen. Dit is schadelijk voor de gezondheid. Dit meldt Omroep Brabant. 

De veiligheidsregio had het advies gegeven de groenten uit eigen tuinen niet te oogsten totdat duidelijk was wat er in de roetdeeltjes zat. Er zijn geen zware metalen in de deeltjes gevonden en daardoor heeft de veiligheidsregio op zondag te kennen gegeven dat de groenten weer veilig geoogst kunnen worden. "Vanaf vandaag kunnen we alle beperkingen in de eerder gegeven adviezen intrekken,” zo stelt de veiligheidsregio. “Wel blijft het wasadvies van kracht." 
 
Het wasadvies houdt in dat alles waarop roetdeeltjes zitten, met veel sop afgewassen moet worden. Dit geldt ook voor groente en fruit uit de moestuin. Als gevolg van de brand bij Moerdijk kregen veehouders het advies hun vee binnen te houden. Op zondag werden alle beperkingen ingetrokken. 
 
© Nationale Zorggids