Normal_zonnebaden_strand_stad

Huidkanker is niet te voorkomen door het smeren van zonnebrandcrème. Uit een Brits onderzoek aan de Universiteit van Manchester is gebleken dat de crèmes wel helpen tegen verbranding, maar desondanks nog genoeg straling doorlaten waardoor op lange termijn de ziekte kan ontstaan. Liefhebbers van zon doen er volgens de onderzoekers goed aan om zichzelf te bedekken. Dat meldt de Telegraaf.

De wetenschappers onderzochten voor de eerste keer op moleculair niveau hoe de meest ernstige vorm van huidkanker (maligne melanoom) wordt veroorzaakt. De resultaten laten zien dat zelfs de zonnebrandmiddelen met de hoogste factor voldoende UV-straling doorlaten om het DNA in de huidcellen te beschadigen. De onderzoekers ontdekten dat UV-straling het gen p53 beschadigt. Dit gen beschermt het lichaam normaal gesproken tegen DNA-schade.

Deskundigen adviseren toch om gewoon te blijven smeren omdat de zonnecrème de DNA-schade die de UV-straling toebrengt iets kan beperken en de ontwikkeling van melanoom kan vertragen. Wel benadrukken ze het belang van bijkomende maatregelen om de huid tegen schadelijke straling te beschermen, zoals het dragen van een hoed, bedekkende kleding en de schaduw opzoeken wanneer de zon het sterkst is.

© Nationale Zorggids