Normal_nijmegen_nijmeegse_vierdaagse_wandelen_800px-4daagse2004_wiki_-c_

Het Radboudumc doet een oproep aan hartpatiënten die meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse om zich te laten onderzoeken tijdens het wandelevenement. Het Nijmeegse ziekenhuis wil weten hoe deelnemers met een verminderde hartfunctie reageren op zware inspanningen. Dat meldt de NOS.

Volgens leider van het onderzoeksteam Maria Hopman is uit eerdere onderzoeken gebleken dat er een aanzienlijk aantal mensen met hartfalen meedoet aan de vierdaagse wandeltocht. 'Wij vinden dat best uitzonderlijk. Het is een ernstige aandoening.'

Het Radboudumc doet sinds 2007 onderzoek naar deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. De Vierdaagse Onderzoeken werden een jaar na de rampzalige editie van 2006 in het leven geroepen: toen vielen er twee doden door het warme weer. Enkele jaren geleden vormde een van de onderzoeken aanleiding voor de organisatie van het evenement om extra waterpunten langs de wandelroute neer te zetten. De onderzoekers hadden geconstateerd dat een op de vijf deelnemers uitgedroogd over de finish kwam.

Zo'n twintig wandelaars hebben zich inmiddels aangemeld voor het onderzoek. Bij hen zal onder meer gewicht, vetpercentage en bloeddruk worden gemeten tijdens het wandelevenement. Ook wordt er bloed afgenomen en een echo gemaakt. Het Radboudumc zal hiervoor een speciaal laboratorium inrichten bij de start en finish. 'We proberen de deelnemers zo veel mogelijk te bevoordelen. Ze hoeven niet in de wachtrij bij de start en wij staan na afloop klaar met koffie', aldus Hopman.

Dit jaar gaat de 98ste editie van de Vierdaagse van start op 15 juli. Vorig jaar liepen ruim 41.000 wandelaars mee, van wie er 3100 vroegtijdig moesten opgeven. De deelnemers lopen vier keer 30, 40 of 50 kilometer.

© Nationale Zorggids