Normal_medications-342488_640

Patiënten krijgen wel degelijk de medicijnen die door de arts voorgeschreven worden, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in reactie op het rapport van de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV) waarin staat dat sommige ziekenhuizen om financiële redenen de patiënten goedkopere medicijnen geven. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) neemt het onderzoek serieus. Dit meldt de NOS.

NVZ
Volgens de NVZ is het onderzoek dat uitgevoerd is door de EGV niet wetenschappelijk onderbouwd. Patiënten, zo stelt het NVZ, worden onnodig angst aangejaagd. In haar schriftelijke reactie schreef de organisatie: "Verschillende vragen zijn sturend van aard en de patiëntselectie van het onderzoek is gebrekkig."
 
EGV
De EGV zegt in reactie een representatief onderzoek te hebben gehouden. Zij hebben alle oncologen en hematologen gevraagd deel te nemen en de helft heeft gereageerd op het verzoek. 
 
NPCF
Voorzitter van de NPCF, Wilna Wind, zei in reactie: "Ik hoor iets te vaak dat patiënten onnodig bang worden gemaakt als er nieuws naar buiten wordt gebracht. Ik denk dat je mensen vooral bang maakt als je dingen onder het tapijt veegt." Er zijn bij de patiëntenfederatie nog niet veel klachten binnengekomen. "Maar ik ben bang dat veel mensen het ook niet in de gaten hebben. Daarom is het heel goed dat dit nieuws naar buiten komt", aldus Wind.
 
Naar aanleiding van het onderzoek heeft minister Schippers besloten om een pas op de plaats te maken met de overheveling van dure geneesmiddel naar het ziekenhuisbudget. Er komt nog dit jaar een nieuw onderzoek naar de kwestie. 
 
© Nationale Zorggids