Normal_bevruchting

(Novum) - Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam start deze zomer met het opzetten van een eicelbank, ondanks een tekort aan eiceldonors. Dat bevestigt het ziekenhuis donderdag. Bij de eicelbank kunnen vrouwen hun eicellen laten invriezen, die daarna gebruikt worden om andere vrouwen zwanger te laten raken.

De eicelbank in Amsterdam is de derde van Nederland, na het UMC Utrecht en Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Die afdelingen gingen begin mei al open en verwachten deze zomer de eerste vrouwen te behandelen met eicellen die ze hebben ingevroren.

Op dit moment zijn er echter veel te weinig donors. "Het doneren is relatief zwaar", aldus Sjoerd Repping, hoofd van het laboratorium voor voortplantingsgeneeskunde in het AMC. "De vrouw volgt een intensief programma, waarin onder andere twee weken een hormoonkuur moet worden gevolgd. Daarna volgt nog een kleine ingreep."

De eicelbank in Amsterdam moet mensen daarom bewust maken van de eicelbehandeling, aldus Repping. "Met meer aandacht kan de behandeling breder worden geaccepteerd. In Nederland is alle kennis aanwezig voor de behandeling. Dat vrouwen nog naar het buitenland moeten, kunnen we voorkomen."

Het AMC start eind juli op de Gay Pride een actie om eiceldonors te werven. Daarna wordt gekeken of er na de zomer een informatiebijeenkomst kan worden georganiseerd, aldus Repping. "We verwachten niet dat er honderd aanmeldingen komen, maar we stoppen ook niet als zich maar één vrouw aanmeldt."