Normal_umcg_hoofdingang_groningen_joost_wessels

Het UMCG en IBIS UvA hebben de EFMD ‘Excellence in Practice Gold Award 2014’ gewonnen. Zij ontvingen deze prijs voor de implementatie van Lean Six Sigma in het UMCG, die in 2007 werd gestart onder begeleiding van IBIS UvA. Lean Six Sigma is een methodiek waarmee werk- en zorgprocessen efficiënter kunnen worden gemaakt. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Met behulp van deze methodiek heeft het UMCG in de afgelopen zeven jaar grote stappen gezet in het realiseren van efficiëntere en toekomstbestendige zorg en bedrijfsvoering. Dit traject met de titel ‘An Industry Approach Transforms Healthcare - A 7 Year Journey’ heeft de internationale prijs gewonnen, die eerder werd uitgereikt aan onder andere Microsoft, de London Business School en Lufthansa.

Met het implementeren van Lean Six Sigma heeft het UMCG tientallen miljoenen euro’s bespaard vanwege de verbetering van de zorgprocessen. Het heeft geleid tot kortere toegangstijden tot het ziekenhuis, kortere ligduur, betere benutting van de faciliteiten (MRI, CT scan, OK), goedkopere diagnostiek, minder infecties, minder complicaties, verhoging van het aantal eerste consulten op de polikliniek en efficiëntere werkwijzen. Het geld dat hiermee bespaard werd, is gebruikt om de kortingen op te vangen die het ministerie van VWS de afgelopen jaren heeft opgelegd aan de umc’s.

© Nationale Zorggids