Normal_images

De oppositiepartijen CDA, GroenLinks, ChristenUnie, SP en PVV zien niets in het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om het voor ziekenhuizen mogelijk te maken om de gemaakte winst uit te betalen aan investeerders. Morgen vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer over het voorstel. Dit meldt de Volkskrant. 

“Met dit voorstel schiet de marktwerking in de zorg echt te ver door,” zo stelt Linda Voortman van GroenLinks. Geld voor de zorg, zo vinden onder meer GroenLinks, CDA en ChristenUnie, moet ook echt aan de zorg besteed worden en niet aan winst of beleggingen. 
 
Schippers wil dat het mogelijk wordt voor private partijen om in ziekenhuizen te investeren. De ziekenhuizen, zo stelt de minister, zouden dan hun zorg en dienstverlening kunnen verbeteren zonder dat het de belasting- of premiebetaler meer kost. Ziekenhuizen zijn momenteel aangewezen op leningen van banken terwijl ze vaak kampen met een tekort aan eigen vermogen. In de medisch-specialistische zorg is het momenteel verboden om winst te maken, maar op andere terreinen in de zorg kan dit al wel, zoals bij huisartsen bijvoorbeeld. 
 
De minister wil de zorg interessanter maken voor investeerders als pensioenfondsen door een winstuitkeringen in te voeren. Wel wil Schippers duidelijke voorwaarden stellen aan het uitkeren van deze winst; zo kan pas 3 jaar na het begin van de investering winst worden uitgekeerd en mag dat alleen wanneer de financiële reserves voldoende zijn.
 
© Nationale Zorggids