Normal_klimmen

In het Groninger Transplantatie Centrum (GTC) van het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor een bijzonder project. Tijdens de landelijke Donorweek in oktober van dit jaar zullen elf mannen en vrouwen met een transplantatie de Kilimanjaro beklimmen.

De deelnemers aan de expeditie naar de de top van deze 5895 meter hoge berg in Tanzania zijn zorgvuldig geselecteerd. Zij hebben allemaal een geslaagde transplantatie ondergaan en zijn met hun nieuwe hart, lever, nier, long of darm fit genoeg bevonden om aan de training te beginnen, die door artsen en fysiotherapeuten in het UMCG wordt begeleid.

Met de expeditie naar de top van Kilimanjaro wil het GTC laten zien wat de mogelijkheden zijn voor mensen na een orgaantransplantatie als zij kiezen voor een gezonde leefstijl. Het GTC hoopt hiermee een stimulans te bieden aan andere mensen na een transplantatie, maar wil vooral ook aandacht vragen voor orgaandonatie en het tekort aan donoren. Onder het motto ‘geen berg is te hoog’ hoopt het transplantatiecentrum nationale bekendheid te bereiken met het project, hetgeen moet leiden tot meer registraties in het donorregister.

Binnen het GTC wordt gewerkt aan een (nieuwe) gezamenlijke polikliniek transplantatiegeneeskunde voor alle transplantatiepatiënten, waarbij de nadruk komt te liggen op een gezonde leefstijl. Voldoende beweging, gezonde voeding en een goede psychosociale status zijn hierbij het doel, waardoor ook secundaire gezondheidsproblemen op langere termijn na de transplantatie kunnen worden voorkomen. Deze polikliniek richt zich dus op de vraag: hoe word je gezond oud na een transplantatie? Het GTC sluit hiermee aan bij het UMCG-brede thema ‘Healthy Ageing’.

Naast de financiële ondersteuning vanuit het UMCG, wordt ook elders nog naar sponsoring voor deze bijzondere expeditie gezocht. Beeldmerken van de sponsoren kunnen in publiciteitsuitingen opgenomen worden. Na de beklimming en afronding van het project zal een boek worden uitgegeven met de persoonlijke verhalen van de deelnemers en foto’s van de expeditie.

De landelijke Donorweek staat dit jaar gepland van 12 tot 19 oktober. Meer informatie over Expeditie Kilimanjaro is te vinden via Facebook (www.facebook.com/expeditiekilimanjaro.umcg) en Twitter (@expkilimanjaro).

© Nationale Zorggids