Logo_logo_rkzb_rode_kruis_ziekenhuis

Bijna iedereen in Nederland kan tegenwoordig brandwonden overleven. De kans op overleving is in veertig jaar tijd van slechts een paar procent naar bijna honderd procent gegaan. Dat meldt het RKZ Brandwondencentrum in Beverwijk, dat dit jaar haar veertigjarige bestaan viert.

De overlevingskans is met name verbeterd door steeds betere technieken voor wondbehandeling, infectiebestrijding en een goed functionerende intensive care. 'Vroeger stond bij ons de vraag centraal of een patiënt het ging overleven. Tegenwoordig draait het veel meer om de kwaliteit van leven na de behandeling van brandwonden', zegt Paul van Zuijlen, hoogleraar Brandwondengeneeskunde en plastisch chirurg in het Brandwondencentrum van het RKZ (Rode Kruis Ziekenhuis).

Volgens Van Zuijlen is de behandeling van littekens belangrijk, maar de kwaliteit van leven is meer is dan alleen goede wond- en littekenbehandeling. 'De kracht van de brandwondenzorg zit in de intensieve samenwerking van meerdere medische disciplines zoals chirurgie, intensive care, plastische chirurgie en paramedische disciplines. Brandwondenzorg is teamwork', zegt de hoogleraar. Brandwondenpatiënten krijgen vanaf het moment van opname tot aan het revalideren gespecialiseerde zorg aangeboden, ook bij het terugkeren in de maatschappij. Van Zuijlen: 'Dat laatste is buitengewoon belangrijk omdat dit niet altijd even makkelijk is.'

© Nationale Zorggids