Normal_economie_geld

(Novum) - Interim-adviseur Maarten van der Vorst was bij het Kennemer Gasthuis de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment en het is hem gelukt het ziekenhuis weer financieel gezond te maken. Dat schrijft het ziekenhuis in een reactie op de verontwaardiging die is ontstaan over de beloning van bijna vier ton die Van der Vorst kreeg.

Om excessieve beloningen in de semi-publieke sector tegen te gaan mogen interim-bestuurders sinds vorig jaar maximaal 230 duizend euro krijgen. Van der Vorst kreeg echter ruim 382 duizend euro. Volgens RTL Nieuws heeft het ziekenhuis de regels omzeild door hem niet als interim-bestuurder, maar als interim-adviseur aan te nemen. Voor adviseurs gelden de regels namelijk niet.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft de berichtgeving over de beloning van de interimmer in een reactie een 'zorgwekkend signaal' genoemd. Zij kondigde aan dat toezichthouder CIBG de beloning onderzoekt en dat die wordt teruggevorderd als er iets niet in de haak is.

Volgens het ziekenhuis zijn geen regels overtreden omdat het contract met Van der Vorst in een overgangsperiode is afgesloten. Daarom zou het niet aan de wettelijke normen hoeven te voldoen. Ook zou de beloning binnen de normen van de beloningscode voor bestuurders in de zorg vallen.

Die code werd vorig jaar echter vervangen door nieuwe wetgeving en als die code nog wel van toepassing was geweest, lag het salaris van Van der Vorst nog altijd hoger dan het maximum dat voor bestuurders wordt aangegeven. Dit is waarschijnlijk omzeild door hem 'adviseur' te noemen.

Het ziekenhuis erkent wel dat het om een hoog bedrag gaat. "De raad van bestuur heeft dan ook begrip voor de reacties die dit oproept."

Toch blijft het ziekenhuis achter de hoge beloning staan. "Onder leiding van de heer Van der Vorst is een ingrijpende en zeer noodzakelijke reorganisatie van het ziekenhuis tot een goed einde gebracht." Het ziekenhuis wijst erop dat in 2012 nog een verlies van een miljoen euro werd geleden en dat vorig jaar 6,5 miljoen euro winst is gemaakt.

Toen Van der Vorst vorig jaar in dienst kwam, leidde dat al tot onrust bij de SP. Die protesteerde vanwege de zes ton die Van der Vorst eerder op jaarbasis kreeg bij het Limburgse zorgbedrijf Orbis. SP-Kamerlid Renske Leijten noemde hem het 'prototype graaier'. Schippers antwoordde toen geruststellend. "Ik heb nu geen reden om te veronderstellen dat het Kennemer Gasthuis zich niet aan de Wet normering topinkomens gaat houden", schreef ze.