Normal_alzheimer

Wanneer patiënten met hoge bloeddruk aangeven dat ze bijvoorbeeld last hebben van lichte vergeetachtigheid kan dat duiden op microbloedingen in de hersenen. Als gevolg van die minuscule bloedingen kan ook het denkvermogen sterk achteruit gaan. Dat concluderen onderzoekers van Maastricht UMC+ uit onderzoek bij patiënten. De onderzoekers pleiten daarom voor de invoering van nieuwe richtlijnen om patiënten met hoge bloeddruk te screenen op hun eigen denkvermogen.

Gemiddeld heeft een derde van de Nederlandse bevolking tussen de 30 en 70 jaar last van een te hoge bloeddruk. Deze mensen hebben een verhoogd risico op het krijgen van onder andere hart- en vaatziekten, hartfalen of een herseninfarct. De oorzaak van een hoge bloeddruk is meestal onduidelijk en sluimert vaak onopgemerkt door. Het kan op een gegeven moment echter voorkomen dat patiënten om onverklaarbare redenen moeite krijgen met het onthouden van informatie of meer tijd nodig hebben voor het uitvoeren van eenvoudige taken. Volgens de onderzoekers van Maastricht UMC+ zijn deze symptomen dus niet geheel zonder gevaar.

De patiënten in het onderzoek die zelf al aangaven bijvoorbeeld moeite te hebben met het onthouden van informatie of het uitvoeren van eenvoudige denkopdrachten bleken op de MRI-scan in een aantal gevallen microbloedingen in de hersenen te hebben. Daarnaast bleken ze ook de neuropsychologische test aanzienlijk slechter te maken dan patiënten die aangaven geen problemen te hebben met hun denkvermogen.

De Maastrichtse onderzoekers pleiten voor nieuwe richtlijnen om patiënten met een hoge bloeddruk te screenen. Volgens hoofdonderzoeker Renske Uiterwijk zouden internisten bij deze patiënten standaard moeten informeren naar geheugenproblemen, zodat eerder gestart kan worden met medicatie.

© Nationale Zorggids