Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Patiënten moeten kunnen beschikken over al hun medische gegevens. Met een druk op de knop zouden ze hun dossier via een website moeten kunnen oproepen. Dat vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), die hierover vandaag een advies uitbracht aan het kabinet. Dat meldt de Telegraaf. 

De RVZ wil dat er een zogeheten persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) wordt ingevoerd, dat door patiënten zelf kan worden beheerd en aangevuld. Hierdoor zullen patiënten een actievere rol kunnen spelen in hun behandeling en zich beter bewust worden van de eigen gezondheid, verwacht de RVZ.

Patiënten in Nederland hebben formeel het recht om hun medische gegevens in te zien, maar in de praktijk blijkt het moeilijk om het eigen patiëntendossier op te vragen. Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders een persoonlijk gezondheidsdossier wil, aldus de RVZ.

Het idee van een persoonlijk gezondheidsdossier is overigens niet nieuw. Door de patiëntenfederatie NPCF werd vorig jaar een soortgelijk plan geopperd.

© Nationale Zorggids