Normal_economie_geld

Ziekenhuizen maken extra kosten doordat ze declaraties uit 2012 en 2013 opnieuw moeten beoordelen. Voor deze klus moeten extra mensen worden ingehuurd. Ook de data-analyse wordt uitbesteed aan gespecialiseerde partijen. Dit blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs ziekenhuizen, zo meldt Skipr.

De herbeoordeling van de declaraties is nodig omdat de jaarcijfers van de ziekenhuizen in maart niet werden goedgekeurd. De accountants weigerden hun handtekening te zetten voor de goedkeuring van onzekere declaratiegegevens, die door ziekenhuizen en zorgverzekeraars verschillend worden geïnterpreteerd. Die onzekerheid wordt voor een groot deel veroorzaakt door wijzigingen in het declaratiestelsel.

Uit de rondgang blijkt dat het LUMC een tegenvaller verwacht van enkele tienduizenden euro's.  Ziekenhuis de Tjongerschans verwacht aan de hercontrole zo'n vijftigduizend euro extra kwijt te zijn. Ook het Medisch Centrum Leeuwarden ziet zich op kosten gejaagd: de instelling maakte negen mensen vrij voor de controle en huurde een externe dienstverlener in voor de data-analyse.

De ziekenhuizen moeten de declaraties controleren op punten die door de zorgverzekeraars werden afgewezen. Deze klus moet voor 15 december worden afgerond. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond verwacht na de afwikkeling enkele tonnen terug te moeten betalen. Mogelijk ligt dat bedrag voor andere ziekenhuizen nog hoger.

© Nationale Zorggids