Normal_aed

In de gemeente Vlaardingen is gisteren een pilot van start gegaan waarin wordt getest wat burgerhulpverlening kan bijdragen aan reanimaties. De proef wordt gehouden in de Indische Buurt en zal worden ondersteund door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), zo meldt de gemeente Vlaardingen in een persbericht.

Met de burgerhulpverlening wordt de bestaande acute zorg met een krachtig netwerk van geschoolde en geoefende vrijwilligers versterkt. Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een hartstilstand. Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen zes minuten acute hulp wordt verleend. Hoewel in de regio Rotterdam-Rijnmond naast de ambulance ook de brandweer en politie bij reanimaties worden gealarmeerd, lukt het niet altijd om binnen deze eerste en cruciale minuten te arriveren.

Vrijwilligers die zijn aangesloten bij de burgerhulpverlening bij reanimaties kunnen deze acute hulp in veel gevallen wel bieden. Deze vrijwilligers ontvangen een bericht via sms of app met de locatie van het slachtoffer en de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. Een AED is een apparaat dat met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen. De pilot duurt een half jaar en zal in de toekomst mogelijk ook binnen de overige Rijnmondgemeenten worden uitgerold.

© Nationale Zorggids