Normal_pillen_fluoxetine_antidepressiva

Het laboratorium van Ziekenhuis St Jansdal heeft een nieuwe service voor patiënten bij wie medicatie tegen een depressie, psychose of angststoornis niet goed aanslaat. Medewerkers van een speciaal hiervoor opgericht Medicatielab kunnen met een antidepressiva-test onderzoeken waarom deze medicijnen niet werken of voor vervelende bijwerkingen zorgen. Dat meldt Nijkerk Nieuws.

Op basis van de uitslag van de antidepressiva-test krijgt de patiënt via zijn of haar behandelaar advies op maat over het type medicijn of de dosering, waardoor een behandeling een grotere kans van slagen heeft. Het Medicatielab van het St Jansdal is het eerste laboratorium dat deze service biedt en dus uniek in Nederland. Zorgverleners kunnen de antidepressiva-test voor hun patiënten online aanvragen via www.antidepressiva-test.nl.

Een (aangeboren) versnelde of vertraagde afbraak van antidepressiva kan de oorzaak zijn van het uitblijven van effect danwel het optreden van bijwerkingen bij medicijnen tegen depressie, psychose of angst. Met de antidepressiva-test kan het DNA in speeksel worden onderzocht om te zien of  bij iemand sprake is van een versnelde of vertraagde afbraak van anti-depressiva. Dit komt bij ongeveer tien procent van alle mensen voor.

De antidepressiva-test is voor patiënten erg laagdrempelig. Zij krijgen de test thuisgestuurd, waarbij zij speeksel in een buisje verzamelen en deze naar het Medicatielab van het St Jansdal sturen. Binnen twee weken krijgt de zorgverlener een advies op maat over het geneesmiddelengebruik van zijn of haar patiënt. Op basis van dit advies kan de behandelaar bijvoorbeeld de dosering of het medicijn aanpassen. Zo kunnen klachten en problemen van patiënten verminderen of zelfs verdwijnen.

Met de antidepressiva-test wil Medicatielab patiënten en zorgverleners helpen uitzoeken of geneesmiddelafbraak een rol speelt bij problemen met medicatie tegen een depressie, psychose of angststoornis.

© Nationale Zorggids