Halsslagader

Op maandag heeft het St. Antonius Ziekenhuis voor het eerst een operatie uitgevoerd waarbij een nieuwe techniek voor de behandeling van mensen met hoge bloeddruk toegepast is. Een zogenoemd halsslagaderimplantaat is succesvol geplaatst. Het St. Antonius is voorlopig het eerste en enige ziekenhuis in Europa dat deze operatie uitvoert.

In Nederland heeft 10% van de bevolking last van een te hoge bloeddruk. Voor meer dan 550.000 mensen uit deze groep bestaat nog geen oplossing, omdat zij niet reageren op medicijnen of omdat medicijnen ongewenste complicaties geven. 
 
Met de nieuwe techniek wordt een implantaat middels een katheter via de slagader in de lies en in de halsslagader aangebracht. Daar stimuleert het implantaat de natuurlijke beweging van de halsslagader wat ervoor zorgt dat er een extra prikkel het zenuwcentrum binnenkomt. Dat zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt.
 
Cardioloog dr. Jan van  der Heyden van het St. Antonius Ziekenhuis: “Bij de eerste patiënt zorgde de relatief kleine ingreep voor een groots effect. Van een zeer hoge bloeddruk, veranderde de bloeddruk naar ‘normaal’, wat natuurlijk perfect is. De vraag is nu hoelang dit effect aanhoudt en wat eventuele risico’s zijn van de methode.” Of en wanneer de nieuwe behandeling in gebruik wordt genomen is nu nog niet bekend. De eerste onderzoeksresultaten zullen waarschijnlijk eind 2014 worden gepubliceerd.
 
© Nationale Zorggids