Normal_anophelesgambiaemosquito_malaria_malariamug

In de Radboud Universiteit in Nijmegen is een nieuwe aanpak van malaria bedacht, die in de komende weken onder leiding van Nederlandse onderzoekers zal worden getest tijdens een grootschalig experiment in Kenia en Burkina Faso. Dat meldt de NOS.

'Tot voor kort richtten de meeste medicijnontwikkelaars zich op de bescherming en behandeling van de malariapatiënt. Nu richten wij ons niet langer op behandeling maar op uitroeiing van malaria', zegt epidemioloog Teun Bousema van de Radboud Universiteit. 'Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat wij dit soort experimenten zouden doen.'

De parasiet die malaria veroorzaakt, wordt overgebracht door muggen. In de nieuwe benadering ligt de focus niet langer op de mug, maar op de mens. Een mug leeft gemiddeld slechts enkele weken en kan dus maar enkele mensen besmetten. Maar een malariapatiënt kan grote aantallen muggen besmetten, die op hun beurt weer gezonde mensen kunnen besmetten.

In de nieuwe aanpak krijgen mensen die besmet zijn met malaria medicijnen om de parasieten te bestrijden. Aan die medicijncocktail wordt een bestaand middel (primaquine) toegevoegd. Dit middel is niet alleen effectief tegen bepaalde stadia van malaria, maar heeft als bijwerking dat mensen die het slikken, de malariaparasiet niet meer teruggeven aan muggen. In Kenia worden 120 kinderen tussen 5 en 15 jaar gedurende een aantal weken gevolgd. In Burkina Faso doen 480 mensen mee aan een experiment met verschillende doseringen van de medicijncocktail.

Het experiment van de Nijmeegse onderzoekers werd gefinancierd door Microsoft-miljardair Bill Gates en zijn vrouw Melinda, die met hun stichting vier miljoen dollar beschikbaar stelden. Volgens Bousema zullen de resultaten niet lang op zich laten wachten. 'Voor de kerst weten we of dit het ei van Columbus is.'

© Nationale Zorggids