Normal_tuberculin_test_tbc_prik_naald

Een nieuwe cocktail van medicijnen kan mogelijk een 'revolutie' teweegbrengen in de behandeling van tuberculose (tbc). Deze uitspraak deed TB Alliance, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van de bacteriële infectieziekte, vandaag tijdens de Internationale Aids Conferentie in Melbourne. Dit meldt Trouw.

Met de nieuwe combinatie van medicijnen kan de huidige behandelperiode van twee jaar mogelijk worden teruggebracht naar vier maanden. Hierdoor wordt een kostendaling verwacht van 90 procent. Ook lijkt de nieuwe behandeling de genezingskans te verhogen van 50 tot 90 procent.

Het probleem met de huidige behandeling van tbc is dat het pathogeen (ziekteverwekker) steeds resistenter wordt. Wereldwijd sterven jaarlijks 1,3 miljoen mensen aan de ziekte, die veel voorkomt bij hiv-geïnfecteerden. Bij twintig procent van de aidspatiënten is tbc de doodsoorzaak.

De organisatie TB Alliance maakte bekend dat het onderzoek naar de uitwerking van de nieuwe medicijnencocktail op 200 tbc-patiënten uitstekende resultaten opleverde. Dit jaar nog zal er een groter onderzoek worden uitgevoerd onder 1500 tbc-patiënten. Als dat ook tot positieve resultaten leidt, kan er wereldwijd worden gestart met de nieuwe behandeling.

© Nationale Zorggids