Normal_muizen1

In de Belgische universiteit UCL hebben onderzoekers ontdekt dat het medicijn Mitoq, dat onderzocht wordt als middel tegen de ziekte Parkinson, mogelijk een gunstige nevenwerking kan hebben bij patiënten met kanker. Het middel blijkt de verdere uitzaaiing van menselijke kankercellen bij muizen te kunnen voorkomen. Dit meldt de Volkskrant.

De onderzoekers testten het middel op menselijke huidkanker en borstkankercellen die in muizen werden geïnjecteerd. In het tijdschrift Cell Reports stelt UCL-onderzoeker Pierre Sonveaux dat de kans groot is dat de testen bij mensen 'dezelfde gevolgen' zullen geven.

Een bijkomend voordeel van het middel Mitoq is dat het al is getest op bijwerkingen en verdraagzaamheid in het onderzoek naar Parkinson en hepatitis C. Hierdoor zou de onderzoeksfase veel korter kunnen zijn dan gebruikelijk. Normaal gesproken duurt een onderzoek tien tot twintig jaar, waar het nu misschien in twee tot vier jaar zou kunnen.

Momenteel wordt er naar financiering gezocht voor het testen van het middel op mensen. Ook zal het middel voor andere kankervormen nader onderzocht moeten worden.

© Nationale Zorggids